Weblog

Zomerklaar maken van je scooter

  |   banden, scooter, tips, vakantie   |   Geen Reacties

 

Het klinkt misschien gek in de oren: het zomerklaar maken van je scooter. Vele mensen denken eraan om een scooter winterklaar te maken, omwille van de strenge weersomstandigheden. Omwille van het goede weer in de zomer, gaan we er vaak van uit dat de zomer geen bijzondere aandacht verdient. Niets is minder waar: ook de zomer zorgt ervoor dat we op bepaalde dingen moeten letten vooraleer we ons op de weg wagen.

Banden wisselen

In de zomer heeft je scooter zomerbanden nodig. Dit is misschien een verrassing, maar droge, warme wegen zorgen ervoor dat je niet met alle banden op de weg kunt rijden. Winterbanden dienen wel degelijk voor de winter, en kunnen in de zomer voor problemen zorgen.

Verschil winter en zomer rijden

Wie denkt dat enkel de winter voor problemen kan zorgen bij het rijden, heeft het mis. Ook een droog en warm wegdek kan voor problemen zorgen. Dat is de reden waarom we in de zomer voor zomerbanden kiezen.

Wat een scooter lijden kan in de winter

Na de winter is de kans groot dat je scooter een heleboel geleden heeft. Daarom is het belangrijk om je scooter technisch helemaal na te kijken: de banden wisselen, de bandendruk nakijken, het oliepeil nakijken etc. zijn geen overbodige dingen. Doe om helemaal zeker te zijn of je iets verder moet nakijken even een proefritje.

Te lang stilgestaan, start niet meer

Net zoals bij een auto kan het zijn dat een scooter na een lange tijd in de garage te hebben gestaan, niet meer start. Soms kan dit opgelost worden door de starter na te kijken of te verwisselen, soms ligt de oorzaak bij de bougies. Vooraleer je je scooter helemaal uit elkaar gaat halen en je jezelf suf gaat zoeken, is het belangrijk dat je de voor de hand liggende oorzaken, zoals te weinig benzine in de tank, kunt uitsluiten. Je doet er goed aan om dit soort problemen te vermijden door bijvoorbeeld een jerrycan met brandstof te kopen als reserve voor noodgevallen.

Reparaties

Wanneer je na een proefritje of een routine servicebeurt mankementen tegenkomt die je niet kunt oplossen door het verwisselen van de banden, de servicebeurt van het oliepeil of het bijvullen van de brandstof dan kan het zijn dat je andere stappen moet nemen en je scooter moet laten nakijken in een garage. Ben je zelf voldoende op de hoogte op het gebied van elektronica en mechanica, dan kun je het er wellicht op wagen om zelf te gaan sleutelen.

 

 

Geen reacties

Sorry, reacties zijn niet meer mogelijk.