Weblog

Voorkom slingeren van je caravan

  |   autobanden, caravan, tips   |   Geen Reacties

 

Uiteraard weet u zelf wel dat slingeren van je caravan nooit goed is. Recht blijven rijden op de weg is de boodschap, ook als je niet met de caravan aan het rijden bent. Slingeren van je caravan is niet alleen lastig, maar kan ook gevaar in het verkeer opleveren voor de andere weggebruikers, jezelf en je bezittingen en passagiers. Kun je je voorstellen dat je in de bergen aan het rijden bent en dat je caravan langs de haarspeldbochten slingert, of dat je door het slingeren van je caravan een kruispunt verspert? Dat wil je dus echt niet hebben. Daarom is het bij een caravan nog belangrijker dan bij een ander voertuig dat het goed recht op de weg blijft. Maar, hoe krijg je dat nu precies weer voor elkaar?

  • De lading mag niet te zwaar zijn

Dit lijkt erg logisch. Maar wat betekent ‘niet te zwaar’? Wat is de graadmeter hiervoor? Iedere caravan heeft een maximum toegelaten lading. Dit kun je het best omschrijven als het brutogewicht. Het brutogewicht is de optelsom van het gewicht van de lege caravan en het gewicht van de lading. Normaal werd dit op voorhand getest en uitgerekend door de producent van de caravan. Hoe hou je dit nu het best in het oog?

Volg verkeersveiligheidstips en overschrijdt de maximum toegelaten lading niet. Deze staat aangegeven in de caravan bij bruto, netto en tarra. Hierbij wordt met netto het gewicht van de lading bedoeld en met tarra het gewicht van de caravan wanneer hij leeg is.

  • Oefen het rijden met de caravan

Ook al is de caravan goed geladen, toch kan het zijn dat hij gaat slingeren of de neiging krijgt te slingeren. Dit dien je dus altijd te voorkomen. Wie een ervaren chauffeur is, en veel met een caravan achterop rijdt, zal op den duur feilloos aanvoelen wanneer het goed is en de caravan niet slingert. Met de caravan rijden is iets dat je kunt oefenen. Doe dit dan ook. Oefening baart kunst.

  • Wanneer de caravan toch gaat slingeren, ga dan tegensturen.

Er bestaan technieken die je kunt hanteren wanneer een caravan of een wagen gaat slingeren. Dit noemen we tegensturen. Tegensturen doe je trouwens ook wanneer je auto gaat slingeren als het vriest. Bij het rijden met de caravan kun je dezelfde techniek toepassen. Je laat het gas los en je stuurt in de richting waar de auto naartoe gaat. Het lijkt tegenstrijdig, maar het is wel effectief.

  • Pas je rijstijl aan aan de caravan

Last not but not least, zorg dat je met de caravan achterop altijd rustig rijdt. Zo vermijd je gebeurlijke ongelukken en slingeren.

Geen reacties

Sorry, reacties zijn niet meer mogelijk.